Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury: kora bzu czarnego

Dary natury: kora bzu czarnego

Bez czarny to popularny, mało wymagający krzew, należący do rodziny piżmaczkowatych. Bez czarny wykorzystywany jest w lecznictwie, kosmetyce, może być wykorzystywany również jako roślina ozdobna i jadalna, nie mniej jednak należy pamiętać, że spożycie niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców może skutkować zatruciem pokarmowym. Wykorzystywana jest kora, kwiaty oraz owoce.

kora bzu czarnego, bez czarny

Kora bzu czarnego – właściwości

Kora bzu czarnego (Sambuci cortex) wykazuje przede wszystkim właściwości napotne oraz moczopędne, można ja znaleźć przede wszystkim w mieszankach ziołowych, produkowanych w celu wsparcia pracy układu moczowego.
Kora bzu czarnego, podobnie jak kwiaty i owoce, posiada przede wszystkim właściwości moczopędne i napotne, należy jednak podkreślić, że działanie kory jest zdecydowanie silniejsze. Spożywanie naparów z kory bzu czarnego w dużych ilościach może spowodować odruchy wymiotne – właściwości te, wbrew pozorom, mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku zatruć pokarmowych.

Zobacz także: kwiat bzu czarnego

Kora bzu czarnego – zastosowanie

Korę bzu czarnego należy zbierać jesienią, wyłącznie z młodych gałązkach, znajdujących się na krzewach nie starszych niż dwu- trzyletnie. Warto pamiętać, że kora bzu czarnego wykorzystywana w celach leczniczych powinna odznaczać się jasnoszarym kolorem na zewnątrz oraz białą powierzchnią wewnętrzną. Kora bzu czarnego nie posiada zapachu, przyrządzony napar powinien mieć smak słodkawo-gorzki.

kora bzu czarnego, bez czarny

Napary z kory bzu czarnego skutecznie wspomagają działania detoksykacyjne organizmu, wspierając jednocześnie układ immunologiczny i niwelując symptomy przeziębienia. Napój pobudza również perystaltykę jelit, a także wykazuje delikatne działanie przeczyszczające.
Korę bzu czarnego warto stosować w przypadku pierwszych symptomów infekcji, zaparć oraz zatrzymywania wody w organizmie.

Zobacz także: kora i owoce kruszyny

Kora bzu czarnego – ciekawostki

W czasach średniowiecznych kora bzu czarnego służyła przede wszystkim do przygotowywania wywarów odchudzających, stosowanych przede wszystkim przez damy dworu, których marzeniem była talia osy.

Ponadto bez czarny był często wykorzystywany podczas rytuałów magicznych, zapewniających ochronę przed złymi mocami. W tym celu w bezpośrednim sąsiedztwie domów sadzono krzewy, przy wejściu i w oknach wieszano liście rośliny, a niektórzy nosili wręcz przy sobie młode gałązki. Bez czarny otaczany był wyjątkowym szacunkiem, panował niepisany zakaz jego palenia i ścinania.

Zdjęcia: Tom Ellis, Andreas Rockstein via Flickr