Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury: miód akacjowy

Dary natury: miód akacjowy

Naturalnym lekiem, który pozwala na zwalczanie infekcji różnego pochodzenia, jest miód. W szczególności będzie to miód akacjowy, który jest bogatym źródłem wielu pożytecznych dla zdrowia substancji.

miód akacjowy, akacja, robinia akacjowa

Miód akacjowy – właściwości i działanie

Miód akacjowy lub miód z akacji ma barwę przypominającą płynne złoto. Charakteryzuje się półpłynną konsystencją, ma słodki smak i aromat. Dosyć wolno ulega procesowi krystalizacji. Jest źródłem węglowodanów, szybko przyswajalnych przez organizm człowieka. Przynosi energię i pozwala walczyć z przewlekłym zmęczeniem i stresem. Miód akacjowy ma działanie nawilżające i wzmacniające. Jednym z efektów jego oddziaływania na organizm jest dostarczenie mu szeregu cennych substancji odżywczych. Ma działanie moczopędne i oczyszczające na układ moczowy.

Zobacz także: nalewka z lipy

W miodzie akacjowym zawartych jest wiele cennych witamin, które działają wzmacniająco na układ immunologiczny. Największe znaczenie wśród wartości odżywczych zawartych w miodzie akacjowym ma fruktoza. W dawce 100 g miodu akacjowego jest około 80 g węglowodanów i około 350 kalorii.

Zastosowanie miodu akacjowego

Miód akacjowy, tak jak i inne miody mają wszechstronne zastosowanie medyczne. Stosuje się go w profilaktyce zachorowań na grypę i przeziębienia. Wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie, dlatego wykorzystuje się go jako alternatywny środek leczniczy przy leczeniu infekcji bakteryjnych.

miód akacjowy, akacja, robinia akacjowa

W postaci czystej, nierozpuszczonej w wodzie, miód akacjowy pozwala walczyć z bólem gardła, ponieważ powleka ścianki gardła i chroni przed podrażnieniami. Kolejnym zastosowaniem miodu jest łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego i układu oddechowego. Czasem jest stosowany zewnętrznie na problemy skórne, ponieważ wykazuje działanie odżywcze i nawilżające. Można z niego przyrządzić maseczkę do twarzy i skóry głowy, która odżywi, zmiękczy skórę, ale i ją wzmocni.

Zobacz także: kwiaty robinii akacjowej

Można go z powodzeniem wykorzystywać w kuchni, do słodzenia różnych potraw, ponieważ występuje w nim wysoka zawartość cukrów prostych.

Miód akacjowy – pozyskiwanie i przetwarzanie

Miód akacjowy pozyskiwany jest z akacji, w okresie jej kwitnienia. Właściwie akacja to błędna nazwa innej rośliny: robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L), zwanej też robinią, fałszywą akacją lub grochodrzewem. Jest to naturalna substancja wytworzona przez pszczoły i zebrana następnie przez pszczelarzy.