Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury: olej makadamia

Dary natury: olej makadamia

Natura podsuwa nam wiele substancji o prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwościach. Zalicza się do nich olej z makadamia. Sprawdźmy, jakie ma działanie i kiedy warto go zastosować?

olej makadamia, orzechy makadamia

Czym jest olej makadamia?

Olej makadamia, nazywany również olejem macadamia, jest środkiem doskonale znanym w kosmetologii i medycynie naturalnej. Przede wszystkim stosuje się go na skórę, w celu poprawy jej wyglądu.

Zobacz także:  drzewo makadamia

Olej makadamia – działanie i właściwości?

Olej makadamia jest skarbnicą witamin. Zawiera witaminę A oraz E o właściwościach odmładzających, oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest źródłem:
• nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów omega-3 i omega -6,
• skwalenu, czyli składnika płaszcza lipidowego ludzkiej skóry,
• lecytyny – środka natłuszczającego o naturalnym pochodzeniu.
Bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku niwelowania widocznych ran i blizn. Przynosi ulgę przy oparzeniach słonecznych. Ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne.

olej makadamia, orzechy makadamia

Jak stosuje się olej makadamia?

Na ogół olej makadamia stosuje się na skórę, wcierając go w miejsca, które chcemy zregenerować i odżywić. Można go zastosować do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, mało elastycznej. Świetnie sprawdza się przy regeneracji naskórka na całym ciele, w leczeniu blizn i krostek, a także do olejowania włosów i odżywiania całej skóry głowy. Warto podkreślić przy tym, że olej makadamia ochroni strukturę włosa przed uszkodzeniem na skutek działania urządzeń podgrzewających włos do wysokiej temperatury. To właściwie bardzo tani i uniwersalny kosmetyk do twarzy, całego ciała, włosów i paznokci.

Jak się pozyskuje i przetwarza olej makadamia?

Olej makadamia powstaje w wyniku tłoczenia na zimno z orzechów macadamia. Orzechy te przypominają orzechy laskowe i są owocami wysokiego drzewa Makadamia, pochodzącego z tropikalnych lasów Australii. Drzewa są uprawiane również na Hawajach, w Kostaryce, Brazylii i Zimbabwe. Najlepsze gatunkowo są oleje bez sztucznych dodatków lub konserwantów.
Olej tłoczy się z orzechów zebranych z ziemi. Pozyskuje się w ten sposób olej o zawartości 59-78 proc. orzechów. Ma on w temperaturze pokojowej płynny stan skupienia, barwę od jasnożółtej do bursztynowej i posmak oraz zapach orzechów.

Zdjęcia: geraldsanjose, Tatters via Flickr

Nasze Porady

orzech

Orzech – drewno orzechowe

Orzech to jeden z najbardziej cenionych gatunków drewna krajowego, razem z takimi gatunkami jak sosna czy jesion. Chociaż na całym […]

Makore – grusza afrykańska

Egzotyka staje się zauważalnym elementem naszej codzienności. Widać to między innymi branży budowniczej, gdzie wykorzystywane są gatunki drewna pochodzenia egzotycznego, […]

Taśmy samoprzylepne z nadrukiem

Jaką taśmę stosować do lekkich kartonów, w jaki sposób najlepiej je spinać?

Zabezpieczanie lekkich kartonów nie zawsze jest takie łatwe jak to może się wydawać. Często nie ma możliwości wypełnienia całej powierzchni […]

Jak prawidłowo wykonać heblowanie drewna?

Heblowanie to czynność wchodząca w skład obróbki drewna, wykonywana zazwyczaj w zakładach stolarskich. Przedsięwzięcie to zazwyczaj realizowane jest przez zawodowców, […]

Automatyczny system obrzynania AOP

Konsekwencje oszczędności na zakupach obrabiarki do drewna

Każdy przedsiębiorca prowadzący stolarnie, fabrykę mebli czy też tartak w pewnym momencie staje przed sytuacja wymiany parku maszynowego – obrabiarki […]

Czy urządzenie BO-6F nadaje się do pakowania elementów okrągłych?

Paskowacz BO-6F nie jest dedykowany do pakowania elementów okrągłych, lub jak należałoby określić, na elementach okrągłych. Stopka paskowacza BO-6F utrudnia […]

Zastosowanie pił tarczowych w tartakach i ich rodzaje

Tartak to miejsce, gdzie drewno jest przekształcane w różnorodne produkty drewniane, od desek po belki i meble. Kluczowym narzędziem, które […]