Kasztany jadalne
Kasztan w naszej kulturze kojarzy się przede wszystkim z rośliną, której owoce na naszych ulicach możemy spotkać na początku września. Na świecie jednak uprawia się różne gatunki drzew kasztanowych (zobacz także gatunki drewna), również takie, które dają owoce spożywane przez ludzi. Kasztany jadalne, bo o nich tutaj mowa stają się ostatnimi czasy popularne również w Polsce, dlatego też warto powiedzieć o nich nieco więcej.
Miejsce upraw kasztanów jadalnych
Historycznym miejscem uprawy jadalnych kasztanów były tereny na południe od Alp. Były to jednak stosunkowo małe tereny. Jadalne kasztany zostały rozpowszechnione przez Rzymian w całej Europie Zachodniej oraz na terenie Małych Karpat. Było to jednak już ponad 1000 lat temu. Współcześnie jeśli chodzi o kasztany jadalne to najbardziej rozpowszechnione są na terenie całego basenu Morza Śródziemnego a także w Azji Mniejszej. Pewne uprawy pojawiają się od jakiegoś czasu na Kaukazie.
Kasztany jadalne – właściwości
Kasztany jadalne mimo, że stosunkowo słabo rozpowszechnione w naszym kraju są produktem godnym polecenia, który ma wiele doskonałych właściwości. Przede wszystkim mają one wartość spożywczą. Doskonałe właściwości smakowe sprawiają, że używa się ich to tworzenia różnych potraw. Na terenie Niemiec z kasztanów jadalnych przygotowuje się zupę kasztanową, która jest przysmakiem w niektórych Landach. Na terenie Słowacji i Czech, gdzie również pojawiają się takie kasztany specjalnie utarte są elementem, który używa się w tworzeniu słodyczy. W niektórych krajach suszone kasztany wykorzystuje się również po przygotowaniu z nich proszku jako dodatku do pieczonego chleba. Pod względem smakowym mają więc one ogrom interesujących właściwości.
Jednak poza tym są również wykorzystywane w lecznictwie. Kasztany zawierają w sobie wiele dobroczynnych substancji. Jest tam między innymi bardzo licznie błonnik pokarmowy, który jest sycący i łatwo przyswajalny. Znajdują się witaminy B, E oraz lecytyna, magnez i żelazo. W związku z tym kasztany sprawdzają się w okresach zmęczenia i osłabienia. Okłady z proszku kasztanowego mają zbawienny wpływ na układ oddechowy. Poprzez zawarty licznie błonnik kasztany poprawiają również trawienie.
Jak przygotować kasztany?
Kasztany jadalne przygotowywać można na różne sposoby. Pieczone kasztany przygotowuje się z wysuszonych owoców, które następnie piecze się w piekarniku do momentu, aż pęknie skórka. Następnie po wystudzeniu usuwa się łupinkę oraz cienką błonę i kasztana można spożywać praktycznie jak pieczonego ziemniaka. Obok pieczonych kasztanów często przygotuje się również prażone na patelni z dodatkiem innych warzyw czy miodu. Zdarza się również, że do kasztanów dodaje się syrop klonowy, który jest mniej kaloryczny niż miód. Świeże kasztany warto spożywać bez obróbki bądź też marynować.
Obecnie kasztany jadalne można kupić w sklepach z jedzeniem z różnych stron świata. Poza tym coraz częściej pojawiają się w sklepach internetowych. Paczka kasztanów około 100 gram kosztuje w granicach kilkunastu złotych. Świeże kasztany najłatwiej dostać w największych miastach naszego kraju tuż po zbiorze w okresie jesiennym, gdy kasztanowiec daje owoce.