Treść główna

Porady Ciekawostki Orzech i jego gatunki

Orzech i jego gatunki

Wśród bakalii wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi wyróżniają się orzechy. Dostarczają między innymi witamin z grupy B,witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W naszym kraju najbardziej popularne są orzechy włoskie. Jakie są jeszcze inne gatunki?

gatunki orzecha

Orzech włoski

Jest chętnie sadzony w przydomowych ogrodach. Rodzi on nieduże owoce, które pokrywa zielona skorupa. Orzech włoski jest stosunkowo trudny w uprawie. Bardzo często jego młode kwiaty, liście i pędy są niszczone przez występujące wiosną przymrozki. Orzech włoski najlepiej rośnie więc w cieplejszych regionach kraju, lubi gleby próchnicze, umiarkowanie wilgotne o obojętnym odczynie zasadowym, ale toleruje także gleby z dużą zawartością wapnia. Posadzone jesienią młode drzewka orzecha włoskiego na zimę warto zabezpieczyć włókniną. Po posadzeniu drzewko należy przyciąć, aby nadać koronie odpowiedni kształt.

Zobacz także: nalewka z orzecha włoskiego

Orzech czarny

Jest mało jeszcze w Polsce znany. Jego ojczyzną jest Ameryka Północna. Owoce orzecha czarnego mają bardzo silny zapach, ich smak jest też bardziej intensywny niż orzechów włoskich. Orzech czarny ma właściwości grzybobójcze i antybakteryjne. Działa również przeciwwirusowo.

gatunki orzecha, orzech czarny

Bardzo korzystnie wpływa na trawienie, jest pomocny w zlikwidowaniu kolki, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Nalewka z orzecha szarego to naturalny lek na owsiki. Indianie z Ameryki Północnej wykorzystywali korę i liście orzecha szarego jako lek przeczyszczający. Orzech szary dorasta do 30-40 metrów wysokości.

Zobacz także: drewno orzechowe

Orzech szary

Podobnie jak orzech czarny pochodzi z Ameryki Północnej. Jego owoce także są jadalne. Drzewo nie osiąga jednak aż tak imponujących rozmiarów: dorasta do około 25 metrów. Owoce orzecha szarego to pestkowce o podłużnym kształcie. Owoce mają maślany, słodki smak. Orzech szary pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, może być stosowany jako środek przeczyszczający. Zarówno orzech czarny jak i szary mają bardzo twarde łupiny, z którymi często nie jest sobie w stanie poradzić dziadek do orzechów. Jest to jeden z powodów małej popularności tych orzechów.