Blat drewniany – konserwacja i zabezpieczenie
Blaty drewniane prezentują się naprawdę pięknie zarówno w kuchni jak i w łazience, ale niestety w każdym z tych pomieszczeń narażone są na wiele czynników, które mogą je zniszczyć. Kontakt z wodą i wysokimi temperaturami, a także możliwość powstania uszkodzeń mechanicznych to czynniki, które zwykle zniechęcają do wyboru blatów z drewna.
Okazuje się jednak, że wystarczy jedynie zadbać o odpowiednie zabezpieczenie takich blatów aby służyły nam przez wiele lat. Do wyboru mamy dwie możliwości: olejowanie bądź lakierowanie blatu drewnianego. Obydwie mają swoje zalety, ale również wady, dlatego warto się zastanowić, która z metod będzie dla nas najlepsza.
Lakierowane blaty drewniane
Decydując się na blat drewniany w kuchni bądź łazience możemy pokryć go lakierem. Do wyboru zazwyczaj mamy lakier w wersji połysk lub półmat, dzięki czemu możemy go dostosować do wystroju wnętrza. Efekt wizualny jest naprawdę piękny, a dodatkowo zyskujemy dobrze zabezpieczoną powierzchnię, która jest odporna na wilgoć czy zabrudzenia. Wymaga on mniej opieki niż blat olejowany i możemy go czyścić przy pomocy zwykłego środków do tego przeznaczonych.
Lakierowane blaty drewniane nie potrzebują dużo uwagi z naszej strony, ale należy pamiętać, że wraz z upływem czasu lakier będzie się wycierał. W związku z tym, musimy być przygotowani na to, że po kilku latach będziemy zmuszeni do usunięcia powłoki i jej odnowienia, tak by zachowała swój nieskazitelny wygląd i była odpowiednio zabezpieczona.
Zobacz także: Blat drewniany – zrób to sam.
Olejowane blaty drewniane
Drewno olejowane wygląda bardzo naturalnie, ale wymaga od nas poświęcania mu znacznie większej uwagi aniżeli w przypadku drewna lakierowanego. Aby skutecznie chronić taki blat przed wodą, wysoką temperaturą czy uszkodzeniami musimy dokładnie pokryć go olejem do drewna. Nakładamy go pędzlem lub bawełnianą szmatką i czekamy przynajmniej pół godziny aż zostanie wchłonięty. Pozostały na powierzchni olej usuwamy za pomocą szmatki, a przy okazji polerujemy blat. Po 12 godzinach musimy nałożyć kolejną warstwę oleju i również ją wypolerować. Niestety dopiero po upływie dwóch dni możemy ponownie zacząć korzystać z blatu.
Efekt jest zachwycający, jednak czynności związane z konserwacją takiego blatu drewnianego muszą być powtarzane przynajmniej co pół roku. Podczas codziennego użytku powinniśmy również czyścić olejowany blat specjalnym płynem do drewna i natychmiast usuwać wszelkie zabrudzenia.
Zobacz: olejowanie drewna.
Zdjęcia: Bods via Flickr