Cumaru – twarde i solidne drewno egzotyczne
Do produkcji mebli czy materiałów budowlanych, między innymi desek tarasowych, bardzo często wykorzystywane są gatunki drewna egzotycznego. Zalicza się do nich między innymi drewno z gatunku Cumaru.
Cumaru – pochodzenie
Cumaru, nazywane również Kumaru, to potoczna nazwa drzewa z gatunku Dipteryx odorata. W naturalnym środowisku drzewa te występują w rejonie Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Wysokość drzew wynosi 40-50 cm, a średnica pnia sięga 1-1,5 metra.
Cumaru – charakterystyka drewna
Drewno Cumaru jest gęste i ciężkie, charakteryzuje się wysoką twardością i odpornością na szkodniki czy negatywny wpływ czynników atmosferycznych, dlatego można je stosować zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz. Cumaru wykazuje odporność na próchnienie i gnicie. Drewno ma kolor łączący w sobie odcienie brązu – od jasnego do ciemnego, z dodatkiem czerwonych lub żółtych smug. Na pewno kolorystyka jest jego atutem. Pod wpływem działania światła słonecznego drewno to może się rozjaśniać. Posiada jednolitą fakturę, z malutkimi otworkami.
Zobacz także: Drewno egzotyczne – Zebrano.
Cumaru – wady i zalety drewna
Za wadę drewna Cumaru można uznać jego niebywałą gęstość, wymuszającą np. na budowlańcach wcześniejsze nawiercanie desek, aby uniknąć możliwych odprysków i pęknięć podczas ich montażu np. na posadzce. Zaletą tego egzotycznego gatunku drewna jest wszechstronność zastosowania, solidność i twardość oraz oryginalna kolorystyka. Dzięki swojej dużej oleistości deski Cumaru są odporne na ścieranie, butwienie, ataki owadów, czynniki atmosferyczne czy działalność grzybów.
Drewno Cumaru i jego wykorzystanie
W Polsce drewno Cumaru jest mało popularne, pomimo jego doskonałych cech użytkowych. Stosowane jest do budowy tarasów drewnianych, jak i wszędzie tam, gdzie liczy się duża twardość i odporność materiału drewnianego.
Zobacz także: Drewno egzotyczne – Hevea.
Co ciekawe, nasiona drzewa Cumaru są również jego cennym składnikiem. Nazywane są „Fasolą tonko” i wykorzystuje się je w przemyśle kosmetycznym. Mają zniewalający zapach, który wchodzi w skład perfum. Przypomina on wanilię, migdały, goździki czy cynamon. Można je stosować jako oryginalną przyprawę w kuchni.
Zdjęcia: mauroguanandi via Flickr.