Dary natury – cudowne liście papai
Medycyna ludowa już dawno doceniła zalety papai, która stosowana była jako środek leczniczy na różne schorzenia. Ostatnio także współczesna medycyna doceniła niezwykłe właściwości liści tego owocu. Okazało się, że mają one silne działanie antynowotworowe.
Liście papai -właściwości i zastosowanie
Pierwsza wzmianka o leczniczym zastosowaniu gotowanych liści Papai pojawiła się w 1978 roku w Gold Coast Bulletin. Kilka artykułów opisujących pozytywne wyleczenie z raka z zastosowaniem papai zainicjowało szereg badań nad właściwościami tej rośliny. Efektem były wyniki badań lekarzy z Uniwersytetu Florydy opublikowane w 2010 roku, które potwierdzają wcześniejsze wnioski.
Zobacz także: herbata z liści bambusa
Naukowcy potraktowali kultury komórek raka wyciągiem wodnym z liści papai i w każdym odrębnie badanym przypadku okazało się, że wzrost komórek rakowych został zahamowany. Okazało się, że zastosowanie tego produktu pomaga przy leczeniu nowotworów płuc, wątroby, trzustki, piersi oraz macicy. Ekstrakt z papai pomaga ponadto w walce z zaburzeniami układu immunologicznego, przy chorobach autoagresywnych i zapaleniach. Herbata z liści papai wspomaga też organizm w oczyszczaniu go z toksyn, wspiera układ pokarmowy i ma pozytywny wpływ na trawienie. Liście papai zawierają też rozliczne minerały i witaminy takie jak witamina A, C, E, beta-karoten, cynk, fosfor oraz antyoksydanty. Co równie istotne produkt nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Zobacz także: herbata z liści oliwnych
Jak stosować liście z papai?
Papaja znana także pod nazwą melonowca właściwego rośnie na drzewach łudząco podobnych do palmy. Pierwotnie pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie jest uprawiana od stuleci, jednak współcześnie uprawia się ją właściwie na całej strefie międzyzwrotnikowej. Ponieważ kwitnie i owocuje przez cały rok daje stosunkowo duże zbiory i jest łatwa do uprawy. Liście papai najłatwiej dostać w internetowych sklepach związanych z medycyną i medycyną niekonwencjonalną, aptekach i sklepach z egzotycznymi herbatami. Przyrządzenie z nich herbaty jest niezwykle proste. Jedną łyżeczkę produktu zalewamy wrzątkiem i parzymy od 5 do 10 minut.