Dary natury – gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa, która często znajduje zastosowanie w kuchni, warto jednak wiedzieć, że ten popularny produkt spożywczy posiada także właściwości lecznicze i z tego właśnie powodu gałka muszkatołowa jest wykorzystywana również w medycynie naturalnej.
Gałka muszkatołowa – właściwości i działanie
Zawarte w gałce muszkatołowej substancje posiadają właściwości narkotyczne i powodują odurzenie, dlatego też należy stosując ten produkt zachować umiar.
Gałka muszkatołowa to środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa, które rośnie przede wszystkim na Wyspach Korzennych (Molucca).
Cechą charakterystyczną gałki muszkatołowej jest gorzko-korzenny smak – wynika to z zawartości olejku, którego głównym składnikiem jest mirystycyna, nota bene, posiadająca właściwości halucynogenne.
Zobacz także: cynamon
100 g suchych, sproszkowanych owoców zawiera 1050 mg mirystycyny, natomiast w olejku zawartość tego składnika wynosi ok. 4%. Wystąpienie halucynacji pojawia się po zażyciu ok. 6-30 g sproszkowanej gałki muszkatołowej.
Halucynacje pojawiają się zazwyczaj 3-6 godzin po zażyciu i ustępują po upływie 24 godzin. Człowiek może odczuwać wówczas niepokój, zaburzenia orientacji oderwanie od rzeczywistości, sny na jawie, uczucie unoszenia się w powietrzu, złudzenia oraz omamy wzrokowe. Nadmierne spożywanie gałki muszkatołowej może przyczynić się do wystąpienia nowotworu wątroby.
Gałkę muszkatołową pozyskuje się z wewnętrznej pestki owocu, którą należy wysuszyć i sproszkować.
Właściwości zdrowotne gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa stymuluje układ nerwowy, dzięki czemu może skutecznie niwelować zaburzenia potencji. Składnik ten korzystnie wpływa na trawienie, może też zapobiegać wrzodom żołądka, wykazuje działanie wiatropędne. Godny uwagi jest także fakt, że gałka muszkatołowa hamuje agregację płytek krwi, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu zakrzepów.
Zobacz także: olej moringa
Gałka muszkatołowa – ciekawostki
Gałka muszkatołowa powstaje z pestki muszkatołowca. Ciekawostką może być fakt, że roślina ta dostarcza także inną przyprawę – kwiat muszkatołowy. Jest to osnówka pestki, występująca w postaci jasnoczerwonej osłonki, przypominającej sieć. Kwiat muszkatołowy, podobnie jak gałkę, można wykorzystywać w kuchni po wysuszeniu.