Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury – kora brzozy

Dary natury – kora brzozy

Nie od dziś wiadomo, że natura obdarza nas całą gamą różnorodnych, zdrowotnych produktów. Stosując naturalne lekarstwa, nie tylko możemy stać się zdrowsi, ale również podnieść swoją odporność, zabezpieczyć przed licznymi chorobami oraz zapewnić sobie doskonałe samopoczucie.
Jednym z niezwykłych darów natury jest kora brzozy. W ogóle brzoza jest niezwykle leczniczym drzewem i wykorzystywać można ją praktycznie w całości. Dzięki licznym właściwościom, brzoza, a szczególnie jej kora, cieszą się dużym zainteresowaniem i zastosowaniem.

kora brzozy

Kora brzozy – właściwości

Przede wszystkim, kora brzozy ma działanie moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe. Doskonale sprawdza się przy zwalczaniu infekcji wirusowych a nawet pomaga w leczeniu nowotworów. Kora brzozy posiada antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników, co z kolei opóźnia procesy starzenia się skóry. Działa przeciwtrądzikowo i pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Cała gama właściwości, a na tym nie koniec.

Zobacz także: olejek brzozowy

Kora działa również uspokajająco, przeciwobrzękowo, przeciwbólowo i oczyszczająco. Można stosować ją w wielu różnorodnych infekcjach, w bólu głowy, zatokach, zatruciach, nadciśnieniu czy chorobach zakaźnych.

kora brzozy

Ksylitol – cukier brzozowy

Z kory brzozy robi się również ksylitol, jest to naturalny cukier brzozowy, który ma niezwykłe właściwości, a przede wszystkim jest zdrowszy od cukru z buraków. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, wspomaga przyswajanie wapnia, zapobiega próchnicy. Ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny.

Napar z kory brzozy

Warto również wiedzieć, że napar lub herbatkę z kory brzozy można wykonać całkowicie samemu i mieć własne, cudowne lekarstwo. Trzeba tylko odpowiednio zbierać i parzyć korę. Zbiera się ją z drzewa, nacinając ostrym nożem pionowo korę. Następne, wzdłuż nacięcia należy ją podważyć nieco i chwytając za podważone brzegi zdjąć całość po obwodzie. To sprawia, że schodzi tylko zewnętrzna warstwa, a ta wewnętrzna pozostaje nienaruszona. Sposoby parzenia zaś są różnorodne, wiele zależy od tego, jak silny napar chcemy uzyskać.