Dary natury: kora chinowca
Chinowiec jest drzewem pochodzącym z Ameryki Południowej, porastającym głównie lesiste stoki Andów, od Wenezueli po Boliwię. Jego właściwości odkryto dla świata szerzej w 1820 roku, kiedy to wyizolowane jeden z alkaloidów występujących w korze drzewa, który okazał się podstawą do stworzenia lekarstwa na malarię.
Kora chinowca – właściwości
Kora chinowca stosowana była już przez Inków, którzy wykorzystywali chinowiec do leczenia febry. Jej gorzki smak powoduje chinina oraz cynchonina. W składzie kory chinowca rozpoznane też zostały inne alkaloidy, takie jak cynonidyna i chinidyna. Sama chinina błyskawicznie hamuje erytrocytarne formy zarodźca malarycznego. Wynika to z faktu, że jest szybko wchłaniana przez organizm, a przy tym równie szybko wydalana. Ma też skutki uboczne. Najczęściej wymieniane to ubytki słuchu, zaburzenia układu nerwowego, ból głowy i jej zawroty. Dodatkowo chinowiec ma niezwykle pozytywne właściwości przeciwko arytmii serca i pomaga jako środek przeciwzapalny przy wszelkich infekcjach w jamie ustnej. Środek ten okazuje się niezwykle uniwersalny, bo bywa stosowany na trudno gojące się rany, a także przy zmianach skórnych.
Zobacz także: kora granatowca
Chinina zapewnia nam też skuteczną ochronę przed promieniowaniem UV, a podczas porodu, substancje produkowane z kory chinowca gwarantują przyśpieszenie skurczów macicy oraz ułatwiają samą akcję porodową. Ostatecznie substancje zawarte w korze chinowca pobudzają soki trawienne, poprawiają metabolizm i przyśpieszają wchłanianie pokarmów przez układ pokarmowy. Uznaję się je także za skuteczny środek na ukrwienie skóry głowy i powodujący tym samym porost włosów.
Zobacz także: kora magnolii
Kora chinowca – stosowanie
Ze względu na dużą odległość geograficzną i niemożliwość pozyskania kory chinowca w stanie naturalny, w Polsce stosuje się głównie preparaty oparte na tym składniku. Najczęściej chininę można zakupić w kapsułkach, w których znajduję się wyciąg z kory chinowca. Nie powinno się ich mieszać z lekami stosowanymi w przypadku depresji, a także, kiedy mamy kłopoty z krążeniem. Chinina bowiem obniża krzepliwość krwi.
Zdjęcia: H. Zell via Wikipedia