Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury: kora jesionu i jej właściwości

Dary natury: kora jesionu i jej właściwości

Jesion to roślina należąca do rodziny oliwkowatych, pochodząca z obszarów klimatu umiarkowanego na półkuli północnej. Jest więc charakterystyczna między innymi dla Polski. Samo drzewo wykorzystywane jest jako roślina ozdobna, a także (drewno) tworzywo stolarskie. Kora jesionu posiada jednak właściwości lecznicze, wykorzystywane często w medycynie naturalnej. Co warto wiedzieć o tym ciekawym produkcie?

kora jesionu, jesion

Kora jesionu – działanie i właściwości

Kora jesionu pełna jest przydatnych dla zachowania organizmu w zdrowiu elementów. To źródło garbników, gorzkich zasad, rutyny oraz żywicy, a także między innymi fraksyny i mannitolu. Dlatego właśnie stosowana była – i jest nadal – do obniżania gorączki (może być świetnym zastępstwem chininy). Do czego jeszcze się nadaje? Może być używana jako środek hamujący biegunkę, ale i lekko przeczyszczający, jeśli trzeba. Do tego pomagający usunąć kamienie z dróg moczowych, eliminujący zaparcia, jak również wyrównujący poziom glukozy we krwi.

Zobacz także: kora kasztanowca

Kora jesionu – zastosowanie

Kora jesionu znajduje zastosowanie do tworzenia leczniczych herbatek i nalewek. Można z niej również przyrządzać napary, które pomagają między innymi przy zapaleniu stawów i innych zmianach reumatoidalnych.

kora jesionu, jesion

Kora jesionu – pozyskiwanie i przetwarzanie

Korę jesionu pozyskuje się jesienią, wczesną wiosną lub wiosną. Następnie należy ją odpowiednio przygotować do dalszego przetwarzania, susząc w normalnej temperaturze, albo też (w wersji przyspieszonej) w otwartym piekarniku, rozgrzanym do 60 stopni Celsjusza. Później najlepiej przygotować z niej wywar, gotując na małym ogniu przez około 2-3 minuty.

Zobacz także: kora wierzby

Kora jesionu – ciekawostki

Warto wiedzieć, że jesion uważany był przez Wikingów za święte drzewo. To właśnie jesion Yggdrasil był gigantycznym drzewem Odyna, na którym znajdowały się różne światy – w tym świat ludzi. Nic dziwnego, że leczono przy jego pomocy wiele dolegliwości. Jego właściwości lecznicze znane były zresztą również w czasach starożytnych – jesion między innymi używany był przez Greków.

Zdjęcia: Donar Reiskoffer via Wikipedia