Dary natury: korzeń i kora berberysu
Ludzkość chętnie sięga po to co daje natura, gdy te środki mają pozytywnie wpływać na organizm. Wśród tych środków natury, które cieszą się sporą popularnością znajduje się bez wątpienia berberys zwyczajny. To roślina, której właściwości lecznicze wykorzystywane są od tysiącleci. Warto więc przyjrzeć się jej nieco bliżej i sprawdzić w jakich sytuacjach świetnie się sprawdza.
Berberys zwyczajny to roślina przybierająca formę krzewu, która naturalnie występuje również w naszym kraju. Otrzymuje charakterystyczne owoce o wydłużonym kształcie w czerwonym kolorze. Jednak pod kątem zdrowotnym wykorzystuje się korę oraz korzeń tej rośliny. To właśnie te dwie części od wielu lat są znane jako środek pozytywnie działający na ludzki organizm.
Zobacz także: kora bzu czarnego
Szerokie działanie berberysu
Z korzenia i kory berberysu przygotowywać można napary, które pozytywnie wpływają na organizm i są w stanie zagwarantować lepszą pracę organizmu. Roślina ta działa między innymi pozytywnie na problemy z wątrobą oraz drogami żółciowymi. Sprawdza się doskonale w przypadku osób, które walczą ze zmianami skórnymi takimi jak trądzik czy opryszczka. Zastosowanie naparu z berberysu będzie pozytywnie wpływać na pracę układu pokarmowego. Ograniczyć może zaburzenia trawienia, łagodzi bóle żołądka oraz nudności. Napar z tej rośliny świetnie sprawdza się w przypadku problemów wynikających z przejedzenia, ale również może być wykorzystany w momencie, gdy pojawia się brak łaknienia, by pobudzić układ pokarmowy do pracy.
Zobacz także: gałka muszkatołowa
Nie tylko kora i korzeń
Warto zauważyć, że swoje cenne właściwości ma nie tylko kora i korzeń, ale również owoce tej rośliny. Odwar z owoców będzie pobudzał przemianę materii, działa moczopędnie i poprawia wydzielanie soków trawiennych. Dlatego warto po niego sięgać w trakcie kuracji odchudzającej. Ze względu na dużą zawartość witaminy C poprawia pracę układu odpornościowego, a dodatkowo dawka witaminy E oraz P sprawiają, że berberys poprawia stan naczyń krwionośnych, wzmacnia i i zapobiega krwawieniom.
Zdjęcia: Sten Porse, Arnstein Rønning via Wikipedia