Dary natury: kwiat jaśminu
Kwiat Jaśminu przepięknie wygląda i pachnie. Należy do gatunku pnączy lub niskich krzewów. Jakie właściwości mają takie kwiaty i do czego są zwykle wykorzystywane?
Kwiat jaśminu – działanie i właściwości
Kwiat jaśminu pochodzi z obszarów Afryki, Azji i Australii. Kwiaty jaśminowca, czyli krzewu jaśminu, zawierają flawonoidy i olejek eteryczny, bogaty w farnezol, nonanal, nopinon, epoksyd humulenowy, terpinolen, nezukol, czy umbelulon. Posiadają one właściwości przeciwbólowe i relaksacyjne, dlatego zaleca się jego zastosowanie przy bezsenności, depresji i w dolegliwościach bólowych przewodu moczowego.
Jaśminowiec ponadto absorbuje promienie UV, obniża ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, ochronnie na miąższ wątroby, a nawet posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Zobacz także: kwiat lipy
Kwiat jaśminu – zastosowanie
Kwiat jaśminu od wieków jest wykorzystywany jako dodatek do herbat – zielonych, białych i czarnych. Można wykorzystać go także do przyrządzenia naparu – wystarczy zalać wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza i parzyć do 10 minut. Warto dodać kwiat jaśminu również do innych zaparzanych w domu gorących naparów. Im dłużej parzy się jaśmin, tym większą intensywność smaku i zapachu uzyskamy.
Bardzo często kwiat jaśminu stosowany jest w aromaterapii i do produkcji perfum, a także w medycynie alternatywnej.
Jak pozyskiwany jest i przetwarzany kwiat jaśminu?
Kwiat jaśminu jest pozyskiwany z popularnego krzewu – jaśminowca wonnego, który pochodzi od krzewów z rodziny hortensjowatych. Kwiaty pozyskuje się bezpośrednio z krzewów, zaś w wyniku ich ekstraktacji można otrzymać wonny olejek jaśminowy.
Co można zrobić samemu z takich kwiatów?
W warunkach domowych możemy przyrządzić sobie napar z kwiatów jaśminu i płukać nim jamę ustną i gardło w przypadku stanów zapalnych. Ten sam napar nadaje się do okładów i przemywania skóry trądzikowej, z wypryskami i stanami zapalnymi pochodzenia bakteryjnego.
Zupełnie innym zastosowaniem domowym kwiatu jaśminu jest wykonanie nalewki jaśminowej, która stanowi cenny trunek. Uzyskuje on swój wyśmienity smak dopiero po około 3 latach leżakowania.