Dary natury: liść brzozy
W medycynie naturalnej i ludowej od dawna znane są właściwości brzozy i wykorzystuje się do leczenia każdą część drzewa. Liście zawierają między innymi olejki eteryczne oraz kwas askorbinowy. Działają moczopędnie i oczyszczająco. Przyśpieszają metabolizm i działają detoksykacyjnie na układ krwionośny. Dlatego też napar z liści uznawany jest i chętnie wykorzystywany jako środek odchudzający.
Liść brzozy – zbiory
Brzoza występuje powszechnie nie powinno więc być problemów ze znalezieniem jej stanowisk. Liście należy zbierać w miejscach niezanieczyszczonych, z daleka od dużych miast czy intensywnie nawożonych upraw. Czasem zbiorów jest wiosna (kwiecień, najpóźniej początek maja) kiedy liście są jeszcze nieco lepkie. Można je suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu lub np. w piekarniku poniżej 40 stopni oraz przy otwartych drzwiczkach.
Zobacz także: kora z brzozy
Liść brzozy – właściwości i zastosowanie
Napar lub sok z młodych liści brzozy sprawdzi się doskonale wspomagająco w infekcjach dróg moczowych. Działa moczopędnie, poprawia filtracje nerek, wypłukuje„piasek” dzięki czemu nie formują się w nerkach kamienie. Ponadto działa odchudzająco, antycellulitowo (usuwa nadmiar wody z organizmu) i ogólnie detoksykująco. Wzmacnia skórę i przyspiesza oczyszczanie organizmu.
Działa także napotnie. Sok i napar z brzozy możemy stosować także zewnętrznie w pielęgnacji. Poprawia wygląd skóry w niektórych chorobach jak np. w łuszczycy. Ponadto doskonale oczyszcza i tonizuje skórę. Wzmacnia także włosy stosowany jako płukanka. Stosowany jako okład na oczy pomaga niwelować zmęczenie, opuchliznę oraz stany zapalne.
Zobacz także: olejek brzozowy
Domowe leki – napar z liści brzozy, czyli herbata brzozowa
1-2 łyżeczki wysuszonych liści brzozy zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 3 minut i pozostawiamy 15 minut pod przykryciem. Odcedzony popijamy niewielkimi łykami w ciągu całego dnia. Można go także stosować zewnętrznie. Napar możemy przygotować także ze świeżych młodych liści. Stosujemy podobne proporcje ale naparu nie gotujemy tylko odstawiamy zalane wrzątkiem liście na 15 minut. Pijemy po ½ szklanki między posiłkami.