Dary natury – nalewka gwajakowa
Nalewkę można wyprodukować z różnych roślin, a w szczególności z owoców. Szczególnym rodzajem tego typu napoju alkoholowego jest nalewka gwajakowa.
Czym jest nalewka gwajakowa?
Alkohol znany pod nazwą nalewka gwajakowa to roztwór żywicy gwajakowej, w skład którego wchodzi jedna część żywicy na pięć części etanolu: 60 lub 70-procentowego. Owa żywica to wysuszona wydzielina wyciekająca z uszkodzonych pni gwajakowca lekarskiego.
Zobacz także: nalewka jarzębionowa
Nalewka gwajakowa – działanie i właściwości
Jednym ze sposobów praktycznego użycia nalewki gwajakowej jest wykrywanie białek, głównie glutenu w różnego rodzaju produktach. Można ją stosować do reakcji barwnych, które służą do identyfikowania odmiennych gatunków porostów i grzybów. Nalewka hamuje procesy gnilne i fermentacyjne, odkaża drogi moczowe i zatrzymuje rozwój grzybów. Wykazuje aktywność żółciopędną.
Ma silne właściwości rumieniące, przeciwbakteryjne, przeciwroztoczowe, przeciwgnilne, odkażające i odświeżające. Działa osuszająco i ściągająco na rany. Jest w stanie pobudzić krążenie w skórze i tkance podskórnej. Znane są jej właściwości rozgrzewające i przeciwświądowe oraz przeciwbólowe.
Zastosowanie nalewki gwajakowej
Od wieków nalewka gwajakowa stosowana jest w ziołolecznictwie. Żywica gwajakowa, z której produkowana jest nalewka, zawiera bowiem wiele substancji leczniczych, do których wlicza się gwajakol, gwajacyjnę, saponinę i olejek eteryczny z zawartością azulenu. Skład ten przypomina trochę rumianek, który ma działanie antyseptyczne i kojące.
Nalewkę gwajakową stosuje się w dolegliwościach reumatycznych i artretycznych. Może być wykorzystywana jako naturalny lek napotny, moczopędny i usprawniający przemianę materii. Mówi się, że nalewka oczyszcza także krew. Ma ona właściwości zwalczające choroby pasożytnicze, zakażenia bakteryjne układu pokarmowego i oddechowego. Stosowana jest przy leczeniu nieżytu dróg oddechowych, w przebiegu chorób wirusowych, przy gorączce, przeziębieniu i przy leczeniu reumatyzmu.
Zobacz także: nalewka z jałowca
Kolejnym sposobem na jej wykorzystanie jest jej zastosowanie w stomatologii oraz w przemyśle kosmetycznym – głównie z uwagi na zapach podobny do róży herbacianej.
Jak przygotować nalewkę gwajakową?
Nalewkę gwajakową można przygotować z wykorzystaniem 2 g drewna, które gotuje się przez 5 minut. Następnie odstawia się je na 30 minut i przecedza. Po zalaniu alkoholem etylowym w stosunku 1: 5, otrzymujemy nalewkę. Można ją przyrządzić także ze 100 ml gwajakolu, który zalewa się 500 ml spirytusu.
Zdjęcia: Forest and Kim Starr, Dinesh Valke via Flickr