Dary natury: nalewka wiśniowa
Niewielka ilość alkoholu, między innymi nalewki owocowej czy czerwonego wina, bywa pomocna dla wspomagania leczenia wielu schorzeń. Kiedy warto zatem sięgnąć po nalewkę wiśniową i jakie posiada ona właściwości?
Nalewka wiśniowa – działanie i właściwości
Z uwagi na wysoką zawartość potasu wiśnie to bardzo zdrowe owoce, w każdej postaci. Również nalewka wiśniowa zawiera dużą ilość tego pierwiastka, wpływającego kojąco na serce człowieka. Pijąc nalewkę wiśniową w racjonalnych oczywiście ilościach, można wzmacniać naczynia krwionośne w ciele pacjenta, regulować poziom ciśnienia tętniczego oraz wspomóc naturalny metabolizm, który pozwala na pozbycie się nadmiaru sodu z organizmu.
Oprócz potasu, w nalewce wiśniowej znajdziemy również żelazo, niezbędne do rozprowadzenia tlenu do wszystkich komórek naszego organizmu. W wiśniach są też przeciwutleniacze, skutecznie zwalczające wolne rodniki. Zawarte są w nich także pokłady cynku, wpływające korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Zobacz także: nalewka lipowa
Nalewka wiśniowa – zastosowanie
W chorobach serca, m.in. przy chorobie wieńcowej lub miażdżycy, przy anemii oraz niedoboru potasu, warto wypijać mały kieliszek wiśniowej nalewki. Przyda się on również przy kłopotach gastrycznych, ponieważ trunek ten wspomaga nie tylko nasz układ krążenia, ale i układ trawienny. Nalewka wiśniowa stymuluje żołądek i jelita do prawidłowej pracy i pozbywania się niebezpiecznych, zalegających w różnych częściach układu pokarmowego toksyn.
Ciekawostką jest to, że dzięki zawartości przeciwutleniaczy w nalewce wiśniowej, można chronić się przed niektórymi nowotworami. Przydatna okazuje się nalewka z wiśni dla kobiet odczuwających dolegliwości typowe dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Regularne picie nalewki wiśniowej, nawet po dwie-trzy łyżeczki dziennie, wzmocni układ odpornościowy człowieka.
Zobacz także: nalewka z orzechów włoskich
Jak zrobić nalewkę wiśniowa
Nalewkę wiśniową robi się z wiśni wydrylowanych, pozbawionych pestek, które należy umieścić w gąsiorze lub dużym, szklanym, zamykanym naczyniu. Następnie zasypuje się je dużą ilością cukru, a kiedy wiśnie puszczą sok i cukier się rozpuści, dodaje się do nich alkohol, np. brandy lub rum. Następnie szczelnie zamykamy naczynie i odstawiamy na około miesiąc. Po odczekaniu tego czasu i odcedzeniu owoców, pozostałą nalewkę przelewamy do butelek, które powinny leżakować przez kolejne pół roku w zaciemnionym miejscu, np. w piwnicy. Później można już skosztować nalewki.