Dary natury: olej makadamia
Natura podsuwa nam wiele substancji o prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwościach. Zalicza się do nich olej z makadamia. Sprawdźmy, jakie ma działanie i kiedy warto go zastosować?
Czym jest olej makadamia?
Olej makadamia, nazywany również olejem macadamia, jest środkiem doskonale znanym w kosmetologii i medycynie naturalnej. Przede wszystkim stosuje się go na skórę, w celu poprawy jej wyglądu.
Zobacz także: drzewo makadamia
Olej makadamia – działanie i właściwości?
Olej makadamia jest skarbnicą witamin. Zawiera witaminę A oraz E o właściwościach odmładzających, oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest źródłem:
• nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów omega-3 i omega -6,
• skwalenu, czyli składnika płaszcza lipidowego ludzkiej skóry,
• lecytyny – środka natłuszczającego o naturalnym pochodzeniu.
Bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku niwelowania widocznych ran i blizn. Przynosi ulgę przy oparzeniach słonecznych. Ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne.
Jak stosuje się olej makadamia?
Na ogół olej makadamia stosuje się na skórę, wcierając go w miejsca, które chcemy zregenerować i odżywić. Można go zastosować do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, mało elastycznej. Świetnie sprawdza się przy regeneracji naskórka na całym ciele, w leczeniu blizn i krostek, a także do olejowania włosów i odżywiania całej skóry głowy. Warto podkreślić przy tym, że olej makadamia ochroni strukturę włosa przed uszkodzeniem na skutek działania urządzeń podgrzewających włos do wysokiej temperatury. To właściwie bardzo tani i uniwersalny kosmetyk do twarzy, całego ciała, włosów i paznokci.
Jak się pozyskuje i przetwarza olej makadamia?
Olej makadamia powstaje w wyniku tłoczenia na zimno z orzechów macadamia. Orzechy te przypominają orzechy laskowe i są owocami wysokiego drzewa Makadamia, pochodzącego z tropikalnych lasów Australii. Drzewa są uprawiane również na Hawajach, w Kostaryce, Brazylii i Zimbabwe. Najlepsze gatunkowo są oleje bez sztucznych dodatków lub konserwantów.
Olej tłoczy się z orzechów zebranych z ziemi. Pozyskuje się w ten sposób olej o zawartości 59-78 proc. orzechów. Ma on w temperaturze pokojowej płynny stan skupienia, barwę od jasnożółtej do bursztynowej i posmak oraz zapach orzechów.
Zdjęcia: geraldsanjose, Tatters via Flickr