Dary natury – Syrop z sosny
Sosna to nie tylko źródło powszechnie wykorzystywanego drewna. Pozyskać z niej można także wspaniałe dary natury, a jednym z nich jest syrop sosnowy. Pozyskiwany jest on z młodych pędów oraz szyszek sosny i uznawany za naturalną substancję leczniczą.
Syrop z sosny – właściwości i zastosowanie
Syrop z sosny ma silne właściwości lecznicze, zatem warto stosować go przez cały rok, by uniknąć choroby w okresie obniżenia odporności organizmu. Dzięki takiej profilaktyce, w przypadku przeziębienia można liczyć na szybsze wyleczenie z chrypy czy bólu gardła.
Powinno się go zwłaszcza zastosować w momencie, gdy czuje się osłabienie, ból mięśni, przejmujące zimno, bądź przeciwnie – pojawiła się już gorączka. Syrop poradzi sobie z przeziębieniem, zapaleniem oskrzeli, czy gardła, jak również – dzięki przenikliwemu zapachowi – z katarem.
Zobacz także: Syrop klonowy.
Skąd w syropie sosnowym tyle właściwości leczniczych?
Sosna zawiera sole mineralne, węglowodany, flawonoidy (działające przeciwzapalnie), kwasy żywiczne i gorycze (które polecane są osobom osłabionym) oraz jest źródłem witaminy C (zwiększającej odporność organizmu).
Syrop z sosny – jak zrobić?
Ten leczniczy syrop można z łatwością zrobić samodzielnie. W tym celu należy zerwać młode pędy sosny i dokładnie (aczkolwiek delikatnie) obmyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić je na drobne kawałki, bądź potłuc tłuczkiem – dzięki tym zabiegom szybciej puszczą sok.
Co dalej?
- W słoiku (najlepiej litrowym) należy ułożyć na przemian warstwy pędów sosny i cukru – na około 3 cm pędów powinny przypadać 4 łyżeczki cukru.
- Gdy słoik jest pełny, całość zalać odrobiną wody i dokładnie zakręcić.
- Słoik trzeba odstawić na około tydzień. Najlepiej umieścić go w dobrze nasłonecznionym miejscu, ponieważ przy nieco gorszej pogodzie czas oczekiwania na utworzenie się syropu będzie nieco dłuższy.
- Gdy minie podany wyżej okres, syrop jest już gotowy. Wówczas najlepiej przelać go do nieco mniejszego słoiczka i odstawić w – tym razem – chłodne i ciemne miejsce.
Zobacz także: Właściwości lecznicze drzew.
Syrop z szyszek sosnowych
Podobnie wygląda wykonywanie syropu z szyszek sosny. Tak naprawdę potrzebne są tylko one (młode, zielone) oraz cukier:
Szyszki należy pokroić na cienkie plasterki i zasypać (warstwa po warstwie) cukrem. Potrzeba około 100 gram szyszek i tyle samo cukru.
Słoik zakręcić i odstawić na okres około 2 lub 3 tygodni w nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie należy zlać powstały syrop i zakręcić słoiczek/buteleczkę, odstawiając lek w ciemne oraz chłodne miejsce. Wytrzyma bardzo długo!
Lecznicze właściwości syropu z sosny zostały już dostrzeżone przez konsumentów i zwiększyły zapotrzebowanie na tego typu produkty. Syropy możemy zatem dostać nie tylko w aptekach, ale również w hipermarketach.
Cena nikogo nie przestraszy i wręcz podaje w wątpliwość konieczność uzyskiwania syropu samemu – za całkiem spory, 200 gramowy słoiczek, jesteśmy zmuszeni zapłacić jedynie około 10 złotych, a czasem nawet kilka złotych mniej.