Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury: ziele angielskie

Dary natury: ziele angielskie

Ziele angielskie to popularna przyprawa, która – mimo swojej zwodniczej nazwy – wcale nie pochodzi z Anglii. Niemal każdy posiada ją we własnym domu, ponieważ nadaje ona potrawom charakterystyczny smak i aromat. Ziele angielskie posiada jednak również mnóstwo leczniczych właściwości, z których istnienia nie każdy zdaje sobie sprawę. Jakie ma zalety i jak najlepiej je wykorzystać?

ziele angielskie

Ziele angielskie – jakie ma działanie i właściwości?

Ziele angielskie to popularna nazwa owoców korzennika lekarskiego, czyli drzewa z rodziny mirtowatych, który nazywanego również drzewem pimentowym. Korzennik lekarski występuje w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej, a także północnych rejonach Ameryki Południowej. Jest rośliną przyprawową, której owoce eksportowane są na cały świat. Samo ziele angielskie ma przede wszystkim korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Wspomaga produkcję soków żołądkowych, łagodzi objawy zgagi, a przy tym działa rozkurczowo. Nie powinno się go spożywać w nadmiarze, jednak we właściwych ilościach sprawdzi się również jako produkt wspomagający leczenie przeziębienia. Wzmacnia bowiem odporność i działa odkażająco.

Zobacz także: gałka muszkatołowa

Ziele angielskie – jakie ma zastosowanie?

Ziele angielskie nie powinno być stosowane przez kobiety ciężarne, jednak oprócz tego nie ma przeciwwskazań do jego wykorzystywania. Głównie znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ służy albo jako samodzielna przyprawa, albo też wykorzystywane jest przy produkcji wędlin, zup, kompotów czy marynat. Czasem ziele angielskie wykorzystywane jest również w produkcji alkoholu – głównie likierów. Nie wszyscy wiedzą, że roślina ta posiada także świetny wpływ na skórę – dlatego wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Zwykle staje się składnikiem kremów odmładzających, ale także i perfum, ponieważ owoce posiadają charakterystyczny aromat. Jako roślina lecznicza, ziele angielskie znajduje również zastosowanie w produkcji suplementów diety czy innych środków wspomagających trawienie czy podnoszących odporność.

Zdjęcia: Wikipedia