Treść główna

Porady Ciekawostki Dereń jadalny

Dereń jadalny

Najczęściej z krzewem znanym jako dereń jadalny można spotkać się w ogrodach, ponieważ jest on uprawiany dla swoich owoców. Może też posłużyć jako roślina do pozyskiwania dobrej jakości drewna.

dereń jadalny

Dereń jadalny – nazwa, pochodzenie i występowanie

Dereń jadalny nazywany jest również dereniem właściwym, z łaciny Cornus mas. To krzew lub niskie drzewo, dorastające maksymalnie do 3-5 metrów wysokości. Na ogół jest uprawiamy dla kwaskowatych owoców. Dereń jadalny najczęściej jest sadzony w ogrodach z uwagi na swój atrakcyjny wygląd. Kwitnie latem, ale na wiosnę i jesienią także wygląda okazale. Rodzi mięsiste, czerwone lub bordowe owoce. Jest łatwy w uprawie i nie ma zbyt wysokich wymagań.

Zobacz także: owoce drenia

Z powodzeniem może rosnąć w większych aglomeracjach miejskich, na przykład w parkach i pełni wówczas funkcję dekoracyjną. Roślina ta pochodzi z Południowo-Wschodniej Europy, Kaukazu i Azji Mniejszej.

Dereń jadalny – charakterystyka drewna

Niskie drzewo lub krzew derenia jadalnego ma szeroką koronę. Jest źródłem bardzo twardego drewna. Jest całkowicie wytrzymały na suszę i na mrozy. Drewno derenia jadalnego ma różowawy biel i bardzo ciemną, brązowoczerwoną twardziel. Na rysunku drewna widoczne są wybitnie wąskie słoje. To drewno drobnowłókniste, twarde i wytrzymałe, trudno łupliwe.

dereń jadalny

Dereń jadalny i jego zastosowanie

Drewno derenia jadalnego z uwagi na swoją wytrzymałość na warunki atmosferyczne i twardość stosowane jest do prac budowlanych i do budowania płotów.
W dawnych czasach drewno to było wysoko cenione i używane do wyrobu sztyletów, włóczni oraz innych przedmiotów, które wymagały zastosowania twardych i odpornych pod względem mechanicznym materiałów. Obecnie często używa się drewna derenia jadalnego tylko w budownictwie, rzadko w przemyśle.

Zobacz także: dereniówka

Ciekawostki

W starożytności z derenia jadalnego pozyskiwano cenne, twarde, wytrzymałe drewno do budowy kół zębatych i przedmiotów codziennego użytku. Nie każdy wie, że jest rośliną miododajną, a jego owoce mają prozdrowotne właściwości. Pierwsze owoce derenia jadalnego uzyskuje się już w 3-4 roku po posadzeniu.

Zdjęcia: Cayambe via Wikipedia