Drewno opałowe
Już przed wiekami ludzkość wykorzystywała drewno jako materiał opałowy. Aktualnie wraca się do zastosowania drewna, jako materiału ekologicznego, do opalania domów mieszkalnych. Dlaczego drewno dobrze sprawdza się jako materiał opałowy?
Drewno a inne materiały opałowe
Ogrzewanie w domu prywatnym możemy zapewnić sobie z wykorzystaniem różnych paliw – węgla, gazu, oleju czy drewna. Węgiel jest jednym z najbardziej popularnych materiałów opałowych, głównie z uwagi na jego niską cenę. Większość starej generacji pieców jest opalanych węglem. Nowe wykorzystują bardziej ekologiczne źródła energii, w tym drewno opałowe – tzw. biomasę. Drewno pod względem jego wykorzystywania do ogrzewania domu będzie droższym materiałem, ale w procesie spalania nie będzie emitowało szkodliwych dla człowieka substancji.
Zobacz także: 6 powodów do zainwestowania w drewno w domu.
Drewno opałowe – parametry wyboru
Decydując się na opalanie kominka drewnem opałowym, należy wybrać gatunek o wysokiej gęstości i dużej twardości. Najlepiej, aby było to drewno suche, w kawałkach o długości nieprzekraczającej około 30 cm. Im bardziej suche drewno kominkowe, wykazujące wysoką twardość, tym więcej ciepła oddaje, ponieważ rośnie jego kaloryczność. Suche drewno pali się spokojnym, małym płomieniem, w przeciwieństwie do drewna o dużej wilgotności. Mokre drewno ma niewielką wartość opałową, jako że znaczna część energii cieplnej zużywana jest przy jego spalaniu do odparowania wilgoci. Podczas palenia będzie się ono dymić, a użytkownicy będą mieli problemy z jego rozpaleniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w piecu lub kominku. Zobacz także: Jakie drewno do kominka?
Drewno opałowe powinno być pozbawione kory, obniżającej jego wartość opałową. Kaloryczność drewna opałowego jest istotna przy wyborze, ale jego wydajność zależy przede wszystkim od gęstości po wysuszeniu. Twarde drewno pali się niewielkim płomieniem, powoli, ale oddaje więcej ciepła. Choć zwykle jest droższe od innych gatunków, staje się ekonomicznym wyborem dla użytkowników.
Przy wyborze drewna opałowego należy sprawdzić zdolność przesychania drewna, o ile kupujemy drewno świeżo ścięte. Jeśli chodzi o brzozę po kilku miesiącach sezonowania nadaje się do spalenia, zaś w przypadku dębu – będzie to okres wynoszący około 3 lata.
Jaki gatunek drewna wybrać?
Najlepiej w roli drewna opałowego sprawdza się drewno z drzew liściastych. Drewno tego typu zawiera niewielkie ilości żywicy, pali się równomiernie i nie dymi. Przekłada się to na czystość przewodu kominowego i szyby kominkowej. Wadą drewna opałowego liściastego jest to, że zawiera zbyt dużo kwasów i garbników, wydzielających w procesie spalania dym, sadzę, kwasy i smołę.
W przypadku drzew iglastych drewno zawiera duże ilości żywicy, osadzającej się podczas parowania na szybie i wewnątrz komina, tworząc trudną do usunięcia warstwę. Dodatkowo, powstają duże ilości dymu i sadzy, które zagrażają drożności kominów.
Najlepszymi i najbardziej kalorycznymi gatunkami drewna opałowego są:
- grab,
- jesion,
- buk,
- drzewa owocowe, w tym śliwa, jabłoń czy grusza.
Najlepszymi i najbardziej kalorycznymi gatunkami drewna są odmiany twarde: grab, jesion, buk. Wartościowe też są drzewa owocowe, a szczególnie śliwa, jabłoń czy grusza. Gęstość drewna śliwy jest porównywalna do grabu, a jabłoni i gruszy do jesionu. Mniej kaloryczne są czereśnia i wiśnia, które dodatkowo zawierają gumy drzewne, przez co mogą wydzielać w trakcie spalania więcej zanieczyszczeń.