Gatunki drewna twardego
Twardości drewna poświęciliśmy już sporo uwagi w jednym z poprzednich artykułów. Dziś wracamy do tego tematu, skupiając się jednak na zastosowaniu poszczególnych gatunków charakteryzujących się dużą twardością.
Jak już wspomnieliśmy, dwoma najpopularniejszymi obecnie sposobami mierzenia tego parametru są metoda Janki oraz Brinella. Niezależnie od wyboru sposobu, na szczycie sporządzanych tak tabel zawsze znajdują się te same gatunki. Jakie?
1.Orzech
Charakteryzujący się twardością rzędu 72 MPa, orzech zaliczany jest do gatunków twardych. Dzięki jego właściwościom, często jest używany do wyrobu mebli, dawniej powszechnie wykorzystywano go do produkcji posadzek czy drewnianych części broni.
2.Jesion
Twardość jesionu oscyluje wokół 75 megapaskali – dlatego też często sięgają po niego producenci podłóg i schodów. Jesion jest też ceniony jako surowiec do wyrobu okien i drzwi.
3.Buk
Testy twardości buka dają wyniki około 78 MPa lub tysiąca kilogramów na centymetr kwadratowy – dzięki temu wykonane z niego meble i podłogi są niezwykle wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i służą naprawdę długo.
4.Akacja
Drewno akacji jest wykorzystywane w stolarce okiennej i drzwiowej, a także w produkcji podłóg. Nic dziwnego – drewno robinii akacjowej należy bowiem do najtwardszych gatunków krajowych i wykazuje się twardością prawie 90 megapaskali.
5.Grab
Najtwardszy gatunek krajowy, wypadający pod tym względem nieco lepiej nawet od wspomnianej akacji. Grab wykorzystuje się między innymi do produkcji narzędzi, instrumentów muzycznych i elementów maszyn.
6.Jatoba
Charakteryzująca się nie tylko dużą twardością, ale też ogromną wodoodpornością, jatoba jest jednym z gatunków najczęściej wykorzystywanych do produkcji desek tarasowych, podłóg czy mebli ogrodowych.
7.Kokos
Drewno kokosa wytrzymuje nacisk półtora tony na centymetr kwadratowy, co czyni go jednym z najtwardszych gatunków na świecie. Kokos jest więc bezkonkurencyjny, jeśli chodzi o surowce do produkcji podłóg do najbardziej nawet uczęszczanych gmachów.