Treść główna

Porady Ciekawostki Korek – pozyskiwanie i zastosowanie

Korek – pozyskiwanie i zastosowanie

Korek to materiał, który powstaje z kory dębu korkowego. Do jego cech charakterystycznych zalicza się elastyczność oraz ognioodporność. Jak powstaje korek? Dlaczego jest tak popularny? Co sprawia, że od wielu lat chętnie sięgamy po rzeczy wykonane z korka?

korek

Z czego robiony jest korek?

Korek wytwarza się – jak wspomnieliśmy we wstępie – z kory dębu korkowego. Podkreślić należy, że przemysł korkowy wbrew pozorom nie jest szkodliwy dla środowiska naturalnego. Z tego samego drzewa, które dożywa nawet do trzystu lat, korę można pozyskiwać średnio co dziesięć lat. Dodatkowo korek poddaje się bez problemu recyklingowi. Aby nie uszkodzić rośliny, korę pozyskuje się między majem a sierpniem. Wówczas oddziela się ona bez większych problemów. Po raz pierwszy zabieg ten można przeprowadzić, gdy obwód drzewa nie jest mniejszy niż sześćdziesiąt centymetrów.

Zobacz także: lignofol

Korek i jego zastosowanie

Korek cechuje się wysoką elastycznością oraz nieprzepuszczalnością. Dlatego to właśnie z niego produkuje się korki do butelek. Przyjmuje się, że nawet około sześćdziesiąt procent korka zużywane jest właśnie w produkcji korków do butelek. Z kolei ognioodporność oraz struktura o charakterze bąbelkowym sprawiają, że korek doskonale sprawdza się w izolacji akustycznej i termicznej. Można układać go zarówno na ścianach, podłodze, jak i suficie. Popularne są również tablice korkowe. Z uwagi na niską gęstość znalazł zastosowanie w produkcji spławików. Jeśli granulki korkowe doda się do betonu, to zyska on niższą gęstość i zacznie doskonale absorbować energię. To jedynie niewielka część tego, do czego wykorzystywany jest korek.

korek

Zobacz także: żywica

Korek – pozyskiwanie

Zerwana z drzewa kora jest układa w stosach, które następnie przez około kilkadziesiąt dni leżą na powietrzu. Następnie płaty kory są gotowane albo nad parą, albo nad wodą przez mniej więcej godzinę – półtorej. Dzięki temu z kory znikają garbniki, soki, flora oraz fauna. Po ugotowaniu kora staje się giętka i miękka. Pozwala to na wyprostowanie kory bez jej zniszczenia.

Ciekawostki

Biorąc pod uwagę cykl życia dębu korkowego, wyróżnia się aż trzy rodzaje tkanki korkowej. Są to Virgin, Secondary cork oraz Amadia.