Treść główna

Porady Ciekawostki Nalewka świerkowa, czyli zdrowie z natury

Nalewka świerkowa, czyli zdrowie z natury

Kiedyś praktycznie w każdym domu produkowana była nalewka. Domowe nalewki wykonywano przede wszystkim w okresie letnim i wczesną jesienią, czyli w czasie dojrzewania owoców, nie mniej jednak wiele smacznych i zdrowych trunków można przygotować także wiosną – przykładem jest tutaj aromatyczna świerkówka, czyli nalewka świerkowa.

nalewka świerkowa, świerkówka

Zalety nalewki świerkowej

Młode pędy świerku zawierają bardzo duże ilości witaminy C i K, a także olejki eteryczne, są więc pożądane dla zdrowia. Przygotowana z młodych gałązek świerkowych nalewka to skuteczny środek na ból gardła i kaszel, zakładając oczywiście, że nie jest ona stosowana w nadmiarze.
Nalewkę świerkową warto także spożywać w celu zwiększenia odporności oraz zniwelowania dolegliwości o charakterze żołądkowym.
Osoby zmagające się z chorobami stawów odczują ulgę wcierając nalewkę w bolące miejsca. Rozgrzewające właściwości nalewki świerkowej warto wykorzystać także podczas walki z grypą i przeziębieniem – pijąc preparat w niewielkich ilościach lub wcierając w klatkę piersiową i plecy.

W jaki sposób przygotować nalewkę świerkową?

Nalewkę świerkową najlepiej przygotować w maju, wybierając młode pędy świerku, najlepiej rosnące w głębi lasu, z dala od dróg.

nalewka świerkowa, świerkówka

Przygotowanie nalewki świerkowej nie jest trudne – do wysokiego słoja należy wrzucić dwie garście młodych, dokładnie umytych pędów świerkowych, pięć owoców jałowca, można także dodać jedno kłącze tataraku. Całość zalać półwytrawnym winem gronowym w ilości 0,75 litra i odstawić na dziesięć dni w słoneczne miejsce.
Następnie należy przygotować syrop z pół kilograma brązowego cukru oraz szklanki wody – cukier z wodą należy zagotować. Po dodaniu syropu do nalewki słój należy szczelnie zamknąć i odstawić na pięć dni, po czym zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do butelek.

Zobacz także: nalewka sosnowa

Nalewkę świerkową można przygotować także na mocniejszym alkoholu, czyli na wódce. W tym przypadku młode pędy należy zalać wodą z cukrem (dwie szklanki cukru i pół szklanki letniej wody) oraz wódką w ilości pół litra. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić w ciemne miejsce na okres trzech miesięcy. W pierwszych dniach warto całość przemieszać kilka razy – jest to gwarancja, że cukier dokładnie się rozpuści.
Nalewkę najlepiej przechowywać w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach – zachowa wówczas naturalny aromat, doskonały smak i właściwości lecznicze przez długi czas.

Zdjęcia: Agnieszka Kwiecień (Nova) via Wikipedia