Treść główna

Porady Ciekawostki Nalewka z głogu

Nalewka z głogu

Głóg jest jedną z cenniejszych, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne roślin. Wszystko za sprawą zawartych w nich flawonoidów oraz procyjanidów, które wpływają korzystnie na kondycję naszego serca. Z owoców tego drzewa przygotować można pyszną, a jednocześnie niezwykle zdrową nalewkę, której picie zaleca się osobom zmagającym się z łagodną postacią niewydolności mięśnia sercowego.

nalewka z głogu

Nalewka z głogu – działanie i właściwości

We wstępie wspomnieliśmy już, że nalewka z głogu bardzo korzystnie wpływa na kondycję serca. Jej działanie jest jednak zdecydowanie szersze. Warto sięgać po nią wówczas, gdy zmagamy się z nadciśnieniem tętniczym bądź podwyższonym poziomem cholesterolu. Skutecznie niszczy ona również wolne rodniki, które sprawiają, że procesy degeneracyjne w naszym organizmie zachodzą zdecydowanie szybciej. Regularne picie nalewki z głogu oznacza więc wolniejsze starzenie się organizmu.

nalewka z głogu

Jak przygotować nalewkę z głogu?

Przygotowanie nalewki z głogu jest banalnie proste. Najlepiej, jeśli zrobimy ją na owocach przemarzniętych. Co jednak ważne, nie musimy czekać do przymrozków. Zebrane z drzewa owoce można bowiem zamrozić. Głóg kupimy na targowiskach ze zdrową żywnością. Jeśli decydujemy się zbierać go samodzielnie, ważne, aby wybrać drzewka rosnące z daleka od ruchliwych ulic. Do przygotowania nalewki potrzebujemy:

  1. kilogram dojrzałych owoców głogu;
  2. litr spirytusu;
  3. szklankę wody – powinna być przegotowana;
  4. skórkę otartą z jednej cytryny;
  5. pół kilograma cukru;
  6. od sześciu do dziesięciu goździków – jeśli nie lubimy ich aromatu, warto postawić na mniejszą ilość;
  7. łyżeczkę mielonego cynamonu.

Owoce wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wodą wymieszaną ze spirytusem. Odstawiamy – najlepiej w ciemne miejsce – na około dwa tygodnie. Przez ten czas codziennie należy potrząsać słojem. Następnie z cukru, trzech szklanek wody, przypraw i skórki z cytryny gotujemy syrop. Wystudzony mieszamy z pływem zlanym znad owoców. Po trzech dniach nalewkę można rozlać do butelek.

Zobacz także: owoce głogu

Jak długo można ją przechowywać?

Z nalewkami sprawa jest prosta: im dłużej stoją, tym są lepsze. Ta z głogu nie jest wyjątkiem.

Zdjęcia: Jerzy Opioła via Wikipedia