Olej palmowy – dary natury
Olej palmowy dodawany jest do wielu produktów spożywczych, głównie w formie utwardzonej. Jakie są jego właściwości i czy należy go za wszelką cenę unikać?
Rodzaje oleju palmowego
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje oleju palmowego. Mniej znany jest olej z pestek palmy. Natomiast powszechnie wykorzystuje się olej z miąższu palmy oleistej, który znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Zobacz także: drewno palmowe
Jak produkowany jest olej palmowy?
Olej palmowy pozyskuje się z miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Następnie olej poddawany jest procesowi rafinacji. Warto podkreślić, że nieoczyszczony olej palmowy ma kolor ciemnopomarańczowy, ponieważ zawiera sporo beta-karotenu.
Właściwości oleju palmowego
Błędne jest przekonanie o tym, że olej palmowy to produkt niezdrowy. Jest wręcz przeciwnie, ponieważ jest on źródłem witamin E i A oraz skwalenu, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Chroni więc organizm przed działalnością wolnych rodników.
W składzie oleju palmowego znajdziemy też witaminę K odpowiadającą za prawidłową krzepliwość krwi. Jako olej roślinny, olej palmowy nie zawiera cholesterolu i może być spożywany także przez osoby, które mają problem ze zbyt wysokim jego poziomem. Zawarte w nim sterole pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL.
Zobacz także: wosk palmowy
Co ciekawe, w oleju palmowym znajduje się nawet 10 razy więcej alfa i beta-karotenu niż w marchewce. Ponadto znajdziemy w nim koenzym Q10, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy człowieka.
Olej palmowy – zastosowanie
Powszechnie olej palmowy stosowany jest w gastronomii. Dodaje się go do różnych potraw w kuchni azjatyckiej i w tropikalnej Afryce. Dodawany jest on w przemyśle spożywczym przede wszystkim do dań gotowych, batonów, ciastek, chipsów, przekąsek słonych i sosów.
Wady i zalety oleju palmowego
Wad oleju palmowego należy doszukiwać się w utwardzonej wersji tego elementu. Zawiera on bowiem szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans, które powstają w procesie jego utwardzania w wysokiej temperaturze.
Natomiast nieutwardzony olej palmowy wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz otyłości brzusznej.
Zdjęcia: Bongoman, T.K. Naliaka via Wikipedia