Rzewnia (kazuaryna) i jej drewno
Rzewnia, inaczej zwana kazuaryną (łacińska nazwa tej rośliny to właśnie Casuarina) to rodzaj drzew lub krzewów, należących do rodziny rzewniowatych (Casuarinaceae). To gatunki posiadające niezwykle twarde liście, z których wręcz słyną. Spotykane są w południowo-wschodniej Azji, a także w Australii. Najbardziej charakterystycznym gatunkiem tego rodzaju jest rzewnia skrzypolistna (Casuarina equisetifolia), będąca drzewem bardzo odpornym, a przy tym bardzo ciężkim, choć łatwopalnym. Co jeszcze można powiedzieć o drewnie tej rośliny?
Rzewnia (kazuaryna) – charakterystyka drewna
Drewno kazuaryny jest bardzo odporne, ciężkie, wyjątkowo twarde. Odporność ta dotyczy nie tylko szkodliwych czynników atmosferycznych, czyli na przykład przenikania wilgoci z uwagi na pogodę, ale również i szkodników. Drewno jest odporne na działanie termitów, co czyni z niego wymarzony materiał do wznoszenia przeróżnych konstrukcji. Co ciekawe, drewno to – przy całej swojej odporności i wytrzymałości – jest jednak łatwopalne. I to nawet wówczas, gdy jest świeże – co może wynikać z odporności na wilgoć pochodzącą z zewnątrz.
Zobacz także: abura – ABC drewna
Rzewnia (kazuaryna) – zastosowanie
Z uwagi na łatwopalność, drewno rzewni jest uznawane za najlepsze drewno opałowe na świecie. Odporność i twardość sprawiają zaś, że stosowane jest również w budownictwie. Jest jednak również świetnym tworzywem do wyrabiania trzonów narzędzi, które muszą być bardzo wytrzymałe, jak również do wykonywania lasek. Kazuaryna jest też drzewem ozdobnym, strzyżonym w fantazyjne kształty. Posiada nawet właściwości lecznicze.
Zobacz także: gatunki drewna egzotycznego
Rzewnia (kazuaryna) – ciekawostki
Nie jest trudno odróżnić drzewo rzewni od innych – gatunek ten posiada bowiem charakterystyczne liście, które przypominają strusie pióra, albo też igły sosny. Rzewnia należy do grupy tak zwanych „drzew żelaznych”, cechujących się wyjątkową twardością oraz odpornością. Są to drzewa ciężkie w obróbce, drogie, ale cenione z uwagi na wszystkie swoje właściwości oraz to, że produkty z nich służą przez pokolenia.
Zdjęcia: Ayacop, Brian W. Schaller via Wikipedia