Treść główna

Porady Ciekawostki Soki z drzew

Soki z drzew

Soki z drzew to bardzo popularny oraz zdrowy przysmak. Pozyskuje się je w okresie wiosennym, gdy temperatury stają się coraz wyższe. Oprócz dobrego smaku, soki mają również wiele zdrowotnych właściwości. Możemy je również przetworzyć na syropy, które użyjemy jako dodatek do dań lub jako bardzo skuteczne lekarstwo na wiele chorób.

soki z drzew

Z jakich drzew otrzymamy sok?

Niemal każde drzewo jest w stanie dać nam sok. Jednak niektóre z nich mają go trochę mniej, lub puszczają o wiele wolniej niż pozostałe. Najwięcej soku otrzymamy z klonu, brzozy i grabu. Pierwszy gatunek jest najsłodszy. Sok możemy pobrać również z olchy, wierzby, czereśni czy lipy. Klony i jawory zazwyczaj dają go najwcześniej w ciągu roku. Sok najwolniej płynie nocą. Najszybciej otrzymamy go w najcieplejszy czas dnia, czyli w południe.

Właściwości soków z drzew

Soki z drzew są naturalne i zdrowe. Uodporniają organizm oraz zwalczają różne choroby przewlekłe. Sok z brzozy ma właściwości oczyszczające, sok z akacji wzmocni nasz organizm a klonowy naszą odporność. Każdy sok ma inne właściwości, jednak najczęściej jest to dbanie o zdrowie oraz zapobieganie chorobom przewlekłym. Niektóre z nich skutecznie oczyszczą organizm z toksyn.

soki z drzew

Sezon na soki

Drzewa budzą się na wiosnę, co również oznacza puszczanie przez nich soków. Najczęściej odbywa się to w połowie marca, jednak jest to zależne od temperatury powietrza. Idealną pora jest wtedy, gdy na zewnątrz powoli panuje temperatura około 15 stopni. To właśnie wtedy drzewa zaczynają puszczać soki i rozkwitać.

Pozyskiwanie i przetwarzanie soków z drzew

Soki z drzew możemy pozyskać dzięki włożeniu w pień rurki na około 1 cm głębokości. Pod nią podstawiamy naczynie, do którego ma wylewać się nasz sok. Bardzo dużo soków przetwarza się na lecznicze lub smakowe syropy. Robimy je poprzez odparowanie z nich niemal połowy wody. Bardzo popularny jest syrop klonowy, który stał się już kultowym dodatkiem do naleśników. Przetwarzanie soków jest bardzo proste, a sposobów na coś smacznego jest wiele.

Zdjęcia: R adept via Wikipedia