Żywica ambrowca balsamicznego
Ambrowiec amerykański (inaczej zwany ambrowcem balsamicznym) to liściaste drzewo, cechujące się dużą dekoracyjnością, w związku z czym jest często sadzone w parkach czy ogrodach. Ambrowiec amerykański posiada ciemnoszarą korę i ozdobne liście, jednak tym, co jest w drzewie najważniejsze jest jego żywica. Jakie posiada właściwości i zastosowanie?
Żywica ambrowca balsamicznego – właściwości
Żywica ambrowca balsamicznego jest niezwykle cennym produktem, popularnym od dawna – i wykorzystywanym do dziś. Zawiera od 5 do 15% wolnego kwasu cynamonowego, od 5 do 10% cynamonianu cynamylu, a także do 10% cynamonianu fenylopropylu. Ma szary lub szarobrunatny kolor, bardzo miły zapach i może mieć postać cieczy, albo masy.
Zobacz także: żywica gwajakowa
Żywica ambrowca balsamicznego – zastosowanie
Żywica z ambrowca amerykańskiego znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Udowodniono bowiem, że doskonale działa na przykład na choroby układu oddechowego, jak choroby gardła czy nieżyt oskrzeli. W kosmetologii używana jest podczas leczenia chorób skóry, ponieważ łagodzi objawy stanów zapalnych i takich chorób pasożytniczych jak na przykład świerzb. Żywicę wykorzystuje się także w przemyśle spożywczym, między innymi jako składnik gumy do żucia.
Żywica ambrowca balsamicznego – przetwarzanie
Żywica ambrowca balsamicznego nie może zostać nałożona bezpośrednio na chorą skórę, albo zjedzona. Konieczne jest zatem jej odpowiednie przetworzenie. Wykonuje się z niej emulsje na oleju, oliwce lub na alkoholu, a czasem i na eterze lub na acetonie.
Żywica ambrowca balsamicznego – ciekawostki
Żywica ambrowca balsamicznego, znana też inaczej jako styrax liquidus, albo american storax nazywana jest również czasem red gum, albo sweet gum. To angielska nazwa, związana z dodawaniem żywicy do gum do żucia, co nadaje im między innymi charakterystyczny aromat. Właśnie z uwagi na niego coraz częściej wykorzystuje się też żywicę w przemyśle perfumeryjnym. Jeszcze przed wynalezieniem współczesnych gum do żucia, w południowych stanach USA żuto właśnie stwardniałą żywicę tego drzewa – być może więc wpłynęło to znacząco na sam pomysł pojawienia się takiego produktu.
Zdjęcia: Plant Image Library via Flickr