Treść główna

Porady Ciekawostki Dary natury: kora i owoce szakłaku

Dary natury: kora i owoce szakłaku

Szakłak pospolity to najczęściej krzew, który licznie występuje na terenie Europy (także w Polsce), Afryce Północnej i Zachodniej Azji. Jest rośliną trującą, ale jak wiele innych roślin trujących (na przykład naparstnica) ma także właściwości lecznicze. Oczywiście pod warunkiem, że zostanie wykorzystana w odpowiednich ilościach.

kora szakłaku, owoce szakłaku, szakłak pospolity

Działanie i właściwości szakłaku

Jako surowiec w ziołolecznictwie wykorzystywane są owoce i kora szakłaku. Są one bogate we flawonoidy, glikozydy antrachinowe, saponiny i garbniki. Odwar z owoców lub kory szakłaku pobudza perystaltykę jelit. Może być stosowany przez osoby, które cierpią na zaparcia. Zawarte w nim substancje działają bowiem przeczyszczająco. Regularnie pity odwar lub napar zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, spowalnia także rozwój miażdżycy. Wykazują one także lekkie działanie moczopędne i żółciopędnie.

Zobacz także: kora i owoce kruszyny

Zastosowanie szakłaku

Napar bądź odwar można stosować przy problemach trawiennych, szczególnie, gdy towarzyszą im zaparcia i wzdęcia. Szakłak działa przeczyszająco, ale bardzo łagodnie, mogą więc napar z owoców pić osoby w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych w obrębie jamy brzusznej.

kora szakłaku, owoce szakłaku, szakłak pospolity

Szakłak – Jak się go pozyskuje i przetwarza?

Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się owoce i korę szakłaku. Owoce można zbierać, gdy są mocno dojrzałe. Po zbiorze suszy się je rozkładając cienką warstwą w suchym i przewiewnym miejscu. Korę zbiera się wczesną wiosną z młodych, liczących kilka lat gałązek. Suszy się ją w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Do przygotowania odwarów wykorzystuje się suszone owoce. 2 łyżki suszu należy zalać szklanką wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Następnie naczynie należy przykryć, odstawić na 10 minut. Odwar pijemy po 1 szklance przed snem po przecedzeniu.

Zobacz także: kalina koralowa

Przeciwwskazania do spożycia szakłaku

Odwarów i naparów z szakłaku oraz mieszanek ziołowych, w których skład wchodzi szakłak pospolity nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeciwwskazaniem do kuracji jest także menstruacja.

Zdjęcia: Matt Lavin via Wikipedia, pietila4 via Flickr