Dary natury – nalewka jarzębinowa
Jarzębina to pospolite drzewo, którego cechą charakterystyczną są czerwone owoce, pojawiające się w okresie jesiennym. Mało kto wie, że ta znana roślina posiada cenne właściwości lecznicze. Godna uwagi jest przede wszystkim jarzębinówka, czyli nalewka z jarzębiny, która okazuje się niezastąpiona przy nieżycie jelit, biegunce, a także chorobach pęcherzyka żółciowego. Ciekawostką może być fakt, że jarzębina posiada dwa razy więcej niż popularna marchewka.
Nalewka z jarzębiny – działanie i zastosowanie
Nalewka jarzębinowa, podobnie jak owoce jarzębiny, posiada wiele właściwości leczniczych. Jarzębina ceniona jest przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C, kwasów organicznych oraz antocyjanów. Nalewka jarzębinowa wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, moczopędne i przeczyszczające.
Zobacz także: nalewka cytrynowa
Nalewkę jarzębinową warto stosować jako środek wspomagający w leczeniu chorób płuc, nerek i wątroby, zaburzeniach układu trawienia oraz dolegliwościach ze strony układu krążenia.
Jarzębiny nie należy jeść na surowo – ze względu na znaczną zawartość sorbiny, powodującej gorzki smak, jarzębina jest po prostu niesmaczna. Co ważniejsze, zawarty w surowych owocach kwas parasorbinowy jest wręcz trujący – może wywołać zatrucie pokarmowe, objawiające się wymiotami i biegunką. Jarzębinę można spożywać dopiero po obróbce – poza nalewką można z niej wykonać dżem, herbatę, wódkę oraz likier.
W jaki sposób przygotować nalewkę z jarzębiny?
Do przygotowania nalewki konieczne są dojrzałe owoce, zebrane z dala od miasta i ruchliwych szos. Owoce muszą być dojrzałe, czerwone, ale nie mogą być przejrzałe ani zbyt mokre, gdyż bardzo szybko pleśnieją.
Zobacz także: nalewka ze śliwek
Przygotowując nalewkę należy rozgnieść kilogram dojrzałych owoców, zalać czterema szklankami spirytusu oraz trzema szklankami wody z cukrem. Następnie należy odstawić nalewkę w ciemne miejsce na dwa tygodnie – w tym czasie nie należy ruszać naczynia, w którym dojrzewa nalewka.
Po upływie dwóch tygodni nalewkę należy przecedzić i przelać do ciemnej butelki.
Zamiast wody i cukru można użyć także płynnego miodu.