Dary natury: Herbata moringa
Szeroki wybór herbat naturalnego pochodzenia sprawia, że trudno jest dokonać wyboru tej, która korzystnie wpłynie na nasz organizm. Wiele właściwości prozdrowotnych posiada jednak herbata z liści moringi.
Herbata moringa – działanie i właściwości
W herbatach z liści moringi tkwi bogactwo witamin i mikroelementów, znajdziemy bowiem w niej witaminy A, C, D i E oraz wapń, magnez, cynk, sód, potas i żelazo. Posiadają one działanie przeciwzapalne i odpornościowe. Zmniejszają problemy z bezsennością, poprawiają samopoczucie i są świetnym źródłem energii na cały dzień. Mają korzystny wpływ na tempo przemiany materii.
Warto podkreślić, że w herbacie moringa występuje wiele składników o szerokim działaniu leczniczym, m.in. kilka rodzajów aminokwasów, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. To cenne źródło wysokowartościowego, naturalnego białka i błonnika.
Zobacz także: olej moringa
Zastosowanie herbaty moringa
Zaleca się stosowanie herbaty moringa dla osób, które mają problemy ze snem, jako naturalny środek nasenny. Taki napar będzie sprzyjał utracie zbędnych kilogramów, a jednocześnie zastąpi napoje izotoniczne i energetyki. Codzienne picie herbaty moringa wzmocni układ immunologiczny człowieka i będzie działało przeciwzapalnie. Człowiek stanie się więc bardziej odporny na wszelkiego rodzaju infekcje.
Można stosować taką herbatę dla ułatwienia trawienia, uregulowania krążenia krwi i poziomu cukru.
Zobacz także: moringa olejodajna
Jak pozyskuje się i przetwarza liście moringi?
Liście moringi zbierane są z olejodajnejgo drzewa chrzanowego. Jest to tropikalne drzewo pochodzące z Pakistanu i z Indii, odporne na suszę. Rośnie ono obecnie także na plantacjach w innych krajach azjatyckich, jak i na obszarach Ameryki Południowej i Afryki.
Surowiec do produkcji herbaty pozyskuje się z gałęzi drzewa moringa, które kształtem przypominają pałeczki – są długie i cienkie, mają trójkątne strąki z nasionami. Najczęściej produkty dostępne w handlu z drzewa moringa pochodzą z hodowli na Hawajach.
Herbata moringa – jak stosować?
Herbatę moringa powinno się zaparzać z jednej pełnej łyżeczki liści. Zaleca się, aby spożywać od dwóch do trzech naparów dziennie.