Dary natury: miód lipowy
Miód lipowy znany jest ze swojego doskonałego smaku (wiele osób uważa, że ma najlepszy smak spośród wszystkich miodów), a także wielu właściwości leczniczych, które decydują o jego dużej popularności. To miód dosyć trudny w produkcji, co też przekłada się na jego cenę. Warto jednak go kupić, ponieważ posiada szerokie zastosowanie i doskonale wpływa na ludzi!
Miód lipowy – działanie i właściwości
Miód lipowy wzmacnia układ odpornościowy człowieka, wspomagając go w walce z przeróżnymi infekcjami i chorobami. Dlatego stosuje się go w stanach obniżonej odporności, ale również wówczas, gdy choroba już się pojawi – na przykład w trakcie przeziębienia, czy infekcji układu oddechowego. Zwalcza drobnoustroje, ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, a przy tym także pozytywnie wpływa na układ nerwowy, krążenia i układ pokarmowy.
Zobacz także: Miód akacjowy
Co istotne, nie tylko ciało zyskuje na długotrwałym stosowaniu miodu lipowego – polecany jest także osobom zmagającym się z problemami psychicznymi. Potrafi stabilizować nastrój i uspokaja, więc szczególnie jest polecany osobom cierpiącym na nerwice i zmagającym się z depresją.
Miód lipowy – zastosowanie
Miód lipowy znajduje zastosowanie tak w medycynie – jako substancja lecznicza i wspomagająca leczenie – jak i w kosmetyce. Warto wiedzieć, że miód doskonale wpływa na kondycję skóry, pielęgnując zarówno tą trądzikową (dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu), jak i suchą, którą wyraźnie nawilża. Mogą go stosować z korzyścią dla siebie także osoby o cerze w typie mieszanym.
Miód jest również składnikiem takich kosmetyków jak żele pod prysznic, peelingi, szampony, odżywki, czy też kremy pielęgnacyjne. Może być również stosowany w wersji nieprzetworzonej.
Miód lipowy – pozyskiwanie i przetwarzanie
Miód lipowy jest ciężki w przygotowaniu w naszym kraju, jako że niestety coraz rzadziej spotyka się w Polsce lipy. W tym przypadku konieczne jest jednak również odpowiednie ich ulokowanie (z dala od ulic, by nie osiadały na nich spaliny samochodowe), ażeby miód był smaczny.
Zobacz także: Syrop z sosny
Miód ten tworzony jest przez pszczoły z nektaru lipy. Ma jasny kolor, lekki, kwiatowy, wyraźnie lipowy zapach i jest lekko ostrawy w smaku. Gdy się skrystalizuje, zmienia barwę na bardziej brunatną lub żółtopomarańczową. Miód może być składnikiem lekarstw i suplementów diety, z uwagi na swoje właściwości. Jeśli stosujemy go w naturalnej formie w domu, pamiętajmy, by nie dodawać go do gorącej wody czy herbaty – ciepło neutralizuje jego liczne, zdrowotne zalety.