Dary natury – orzech czarny
Orzech czarny jest gatunkiem drzewa liściastego, zaliczanego do rodziny orzechowatych. Naturalnie występuje w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych oraz w Ameryce Północnej, ale w Polsce można również spotkać uprawy orzecha czarnego. Drzewo dorasta do wysokości aż 35 metrów. Rodzi owoce, które znajdują zastosowanie w wielu aspektach, podobnie jak kora i liście orzecha czarnego.
Orzechy – owoce drzewa orzecha czarnego
Owoce orzecha czarnego są najcenniejszą częścią tej rośliny. Mają charakterystyczny, kulisty kształt i średnicę około 4 cm. Dojrzewają i spadają z drzew orzechów czarnych w okolicach końca lata i początku jesieni – we wrześniu i w październiku. Są one spokrewnione z orzechem włoskim, ale cieszą się mniejszą popularnością.
Zobacz także: orzechy włoskie
Z orzechów przygotowuje się zdrowotne herbaty i wyciągi. Bardzo istotne jest to, że zarówno w łupinach orzechów, jak i w samych owocach znajduje się aktywny związek organiczny juglon, mający silne właściwości przeciwpasożytnicze. Orzechy czarne są wykorzystywane jako środek antybakteryjny, a ich spożycie pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn, w tym z metali ciężkich. Juglon z orzechów czarnych wspomaga redukcję glikemii, pomaga przy zaparciach, a nawet przypisuje się mu działanie antynowotworowe.
Orzechy czarne zawierają też taniny o działaniu ściągającym. Pełnią ważną funkcję w organizmie, ponieważ wpływają na prawidłową pracę mózgu, serca, nerek, układu nerwowego i wielu innych narządów.
W orzechach czarnych znajdziemy szereg dobroczynnych substancji dla zdrowia człowieka: kwas linolenowy, flawonoidy, garbniki, polifenole, witaminy – A, B1, B2, B15, C, P, beta karoten i minerały – żelazo, wapń, krzem, potas, selen kobalt, mangan, magnez.
Orzech czarny coraz częściej znajduje zastosowanie w kuracjach przeciwpasożytniczych i przeciwbakteryjnych. Wykorzystuje się go w medycynie niekonwencjonalnych, czy wspomagająco przy dolegliwościach jelitowo-żołądkowych.
Kora i liście orzecha czarnego – jakie mają właściwości i zastosowanie?
Liście drzewa orzech czarnych po wysuszeniu wspierają walkę z problemami gastrycznymi, z grzybicą i pasożytami. Dzięki swoim właściwością są w stanie wspierać likwidację takich pasożytów z organizmu człowieka jak tasiemce, glisty ludzkie czy owsiki.
Od wieków zarówno kora, jak i łupiny, jądra i liście orzecha czarnego stosowane są w medycynie naturalnej. Łupiny i kora mają silne działanie przeciw grzybom z rodzaju Candida.
Suszone liście wykorzystuje się do wytwarzania herbat przeciwko pasożytom i stosowanym pomocniczo w dolegliwościach jelitowo-żołądkowych.
Nalewka z orzecha czarnego – jak ją zrobić i jakie ma właściwości?
Nalewka z orzecha czarnego, czyli orzechówka, może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Zaleca się jej spożywanie w niewielkich ilościach. Można ją przygotować w warunkach domowych z czarnych orzechów i alkoholu co najmniej 50 proc. Na nalewkę zbiera się niedojrzałe orzechy czarne, w zielonej skorupce. Można je uzyskać od pierwszego tygodnia lipca. Orzechy myje się i wkłada do słoików w całości. Następnie zalewa się je alkoholem. Słoiki muszą być szczelnie zamknięte i można je przechowywać przez wiele lat, ale w zacienionym miejscu.
Zobacz także: nalewka z orzechów włoskich
Znajduje ona zastosowanie w leczeniu takich chorób jak m.in. anemia, grypa, cukrzyca, zapalenia jamy ustnej, gruźlica, wrzody żołądka, czyraki, pasożyty, zaburzenia sercowo-naczyniowe i nerwowe itp.
Zdjęcia: Ram-Man, SB_Johnny via Wikipedia