Kora drzew i jej wszechstronne zastosowanie
Kora pełni funkcje ochronne w stosunku do znajdującego się pod nią drzewa. Niemniej ona sama również może mieć wiele różnych, użytecznych dla człowieka zastosowań.
Kora ogrodowa – podział i zastosowanie
Wśród różnych rodzajów kory, kora ogrodowa najlepiej nadaje się do użytku w ogrodzie. To materiał organiczny, który najczęściej wykorzystywany jest do ściółkowania ziemi pod roślinami. Kora ogrodowa stanowi produkt uboczny, pochodzący z obróbki drewna, a koszt jego pozyskania jest niski, co przekłada się na niską cenę kory ogrodowej.
Produkt sprzedawany pod nazwą kora ogrodowa może być z reguły:
- korą sosnową,
- korą świerkową.
Korę ogrodową można także podzielić na korę grubo, średnio lub drobnomieloną. Najgrubiej mielona kora nadaje się do ściółkowania w miejscach, gdzie wieje silny wiatr. Ten rodzaj kory ogrodowej najwolniej się rozkłada.
Dzięki korze, można skutecznie ściółkować glebę, aby łagodzić wahania temperatury i chronić rosnące w glebie rośliny, ograniczać rozwój chwastów i pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu wilgoci w ziemi. Z uwagi na fakt, że kora jest materiałem organicznym, ulega rozkładowi i należy ją wymieszać z ziemią. Można nabyć także gotową kompostowaną korę ogrodową w celach ogrodniczych.
Zobacz także: kora magnolii
Lecznicze właściwości kory
Kora sosnowa stosowana powszechnie w ogrodnictwie, posiada jednocześnie lecznicze właściwości, znane w medycynie naturalnej, ludowej. Kora sosnowa zawiera garbniki, węglowodany, fenolokwasy i niewielkie ilości olejku eterycznego. Wyciąg z niej wykorzystuje się w preparatach działających ściągająco i przeciwbiegunkowo. Frakcje fenolowe z wyciągów z kory sosnowej wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
Kora w charakterze przyprawy
Niewielu z nas wie, że kora to także przyprawa, czego najlepszym przykładem jest cynamon. To przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego lub innych gatunków drzew z rodziny cinnamomun. Cynamon można kupić w wersji mielonej lub jako zwinięte w rulonik kawałki kory.